05-03-08

Opschudding biseksualiteit directeur basisonderwijs

Met verbazing las ik gisteren op de online pagina's van De Standaard een artikel over een directeur basisonderwijs uit mijn ouderlijke gemeente Edegem.  Ik ken de directeur ook van ziens (ik heb er zelfs vroeger heel even les van gekregen) en het mag gezegd worden: het is een man die zijn werk grondig en met enthousiasme doet.  Het artikel vond ik dan ook alweer een kaakslag voor anders-geaarden.  Blijkbaar heeft een directeur niet het recht om zijn seksuele voorkeur op een website kenbaar te maken waarop hij een profiel heeft aangemaakt.  Zijn biseksualiteit en de foto van een ontbloot bovenlijf op een vakantiefoto schijnt vele ouders te beroeren!  Er is zelfs klacht ingediend.  Mag die man dan niet zijn wie hij is?  Hij is nota bene een directeur BASISONDERWIJS.  Alsof al die kinderen geïnteresseerd zijn in hoe hun directeur zijn vrije tijd doorbrengt.  Neen, dit artikel heeft me aangegrepen.  Ik post het hier integraal:

EDEGEM - De directeur van een gemeentelijke basisschool in Edegem zorgt voor opschudding omdat hij zijn biseksualiteit in de verf zet op netlog.be, een contactinternetsite. Het oudercomité dient een klacht in.

Marc Geerts, directeur van de gemeentelijke basisschool Andreas Vesalius in Edegem, is geschrokken van de reacties op de privégegevens die hij openbaar maakte via de internetsite netlog.be. Leerlingen van zijn school konden al een tijdje via die website kennismaken met de interesses en hobby's van hun schooldirecteur.

Enkele ouders namen aanstoot aan die gegevens en dienden een klacht in bij het overkoepelende Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap.

Het profiel van Marc Geerts was te vinden onder de nickname 'hacunamarc'. Op die eigen pagina's gaf hij een overzicht van zijn hobby's en vrijetijdsbesteding, plus weetjes over zijn privéleven, zoals zijn seksuele voorkeur. Op de site staan ook twee foto's van hem, waarvan één in ontbloot bovenlijf aan het zwembad, genomen op vakantie. Voorts kan je zien met wie hij op netlog.be bevriend is.

Dergelijke sites zijn bijzonder populair bij de jongeren. De leerlingen van de school konden op deze manier dus veel informatie inwinnen over hun schooldirecteur.

Marc Geerts begrijpt de reactie van de ouders. 'Ik dacht dat ik met mijn profiel op het internet niemand kwaad deed, maar blijkbaar vinden sommige ouders toch dat ik te open ben over mijn seksuele geaardheid. Ik wil niemand schade berokkenen, dus heb ik het profiel van het internet gehaald.' Dat gebeurde gisteren in de late namiddag.

Geerts hoopt dat niemand uit dit voorval de verkeerde conclusies trekt. 'Mijn privéleven staat los van mijn job als directeur van de school. Ik had zo'n reactie niet verwacht en hoop dat deze storm in stilte voorbijgaat.'

Mia De Schamphelaere (CD&V), schepen van Onderwijs in Edegem, zegt dat ze op de hoogte is van de klacht van de ouders en dat ze voorlopig geen commentaar geeft op deze 'interne kwestie'. (ecr)

20:17 Gepost door Kristof in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Ik had het gisterenmorgen op Donna gehoord toen ik aant werken was. Man man waar houden ze zich toch mee bezig. Is da nu zo erg dat die man laat zien wie hij is. Trouwens wie van de ouderraad is er op uitgekomen? Die was dus wel zelf aant zoeken op netlog hè! Nee, ik vind dit laag bij de grond! En maar zeggen dat ze tolerant zijn! Die is ver te zoeken hoor. Ik ben even ontzet als jij Kristof!

Groetjes,
Michel

Gepost door: Michel | 05-03-08

Jammer Het is een jammer voorval en het toont opnieuw hoe bekrompen sommige mensen kunnen zijn. Zelf ben ik ook leerkracht (in opleiding) en let wel op met welke foto's ik online zet. Op mijn persoonlijke blog (waar ik onder mijn echte naam schrijf) probeer ik het niet al te veel te hebben over homo zijn, omdat ik dergelijke voorvallen zoals bovenstaande wil voorkomen, maar mijn vriend maakt nu eenmaal een wezenlijk deel uit van mijn leven en daarom heb ik het toch vrij vaak over hem op die blog ... Ik laat gewoon het woord homo enzo niet te vaak vallen. Het is een beetje een compromis. Persoonlijke holebiposts schrijf ik dan op mijn andere blog hier bij de Skynet blogs.

Gepost door: Elias | 06-03-08

Mja openheid en eerlijkheid wil mijn prijzen, maar blijkbaar zijn bepaalde dingen nog niet zo van die aard dat we der openlijk over mogen spreken......
Mja ik vind et belachelijk van die ouders niets aan te doen

Gepost door: Andy | 07-03-08

onverdraagzaamheid vind ik erg... en zeker in het onderwijs staan heel wat mensen onververdraagzaam tegenover holebis. En toch... om wat technisch te worden... het decreet rechtspositie zegt heel duidelijk: Art. 17. :
Feiten uit het privé-leven die geen weerslag hebben op de relatie tussen de leerling of consultant en het personeelslid, het schoolleven of op de werking van de centra kunnen geen aanleiding geven tot een maatregel vanwege de inrichtende macht.

't wordt tijd dat - als mensen niet kunnen open staan tegenover anderen... ze dan toch op zijn minst de wetgeving volgen!

Gepost door: cis | 10-03-08

Inderdaad buitengewoon schandalig! Opvoeding is net aan kinderen verdraagzaamheid leren van vroegs af aan. Als ze reeds in de basisschool moeten gaan leren dat "heteroseksualiteit" als enige "normale" dient beschouwd te worden, dan denk ik dat we echt wel verkeerd bezig zijn. Ik dacht dat we onze jonge generatie met een open visie moesten opvoeden en vooral leren dat iedereen màg en zelfs zou moeten zichzelf kunnen zijn.

Moet die man dan werkelijk zichzelf verloochenen omwille van de visie van buitenstaanders?
Later, als blijkt dat één van hun kinderen holebi is, zullen ze nog dankbaar zijn dat de directeur hen reeds vroeg bijbracht dat ze er niet alleen voor staan!

Gepost door: Koen en Tamara | 29-11-08

Belachelijk !
In basisschool de St@rtbaan in Zonhoven is het al jaar en dag door iedereen geweten dat de directeur een relatie heeft met een onderwijzer van zijn school en dit al vele jaren, nota bene in het katholiek onderwijs. Ze zijn hier heel open over en niemand, maar dan ook NIEMAND heeft hier een probleem mee. Integendeel, dankzij deze directeur is de schoolpopulatie op een 10-tal jaar bijna verdubbeld !

Gepost door: David | 09-11-12

De commentaren zijn gesloten.