28-11-07

Geheime taal

Woensdagochtend, 11u.  Zoals gewoonlijk sta ik in mijn klaske les te geven aan leerlingen van gemiddeld acht jaar.  Niets ongewoons zult u zeggen, ware het niet dat ik voor het eerst dit schooljaar uit mijn krammen ben geschoten, zoals ze dat in Antwerpen zeggen.  Ik ben een hele rustige mens, ik kan veel verdragen, maar "trop" is teveel en teveel is "trop".  Waar ging dat dan allemaal over?  "Geheime taal."  Je kan een boodschap in geheime taal schrijven door de letters van het alfabet te veranderen in zelfgekozen symbolen of andere letters/cijfers.  Als je zoiets met een voorbeeld op bord uitlegt, zou men algemeen gesproken toch mogen verwachten dat de meeste kinderen weten wat ze moeten doen.  MAAR niet bij ons hoor, wij moeten alles altijd een tweede of derde keer uitleggen.  Geen probleem, ik ben niet voor niets "leer"kracht.  Maar tijdens de derde keer kreeg ik het écht op mijn heupen.  Als ze TIJDENS mijn uitleg al beginnen te ROEPEN: "MAAR IK SNAP DAT NIET", "IK SNAP DAT OOK NIET", "IK WEET NIET WAT IK MOET DOEN".  Dan is 't kot te klein!!!  Zoiets eenvoudig en dan nog na herhaaldelijk uitleg geven zulk gedrag vertonen... Ik kan u verzekeren, ik herkende mezelf even niet meer.  En jawel, na mijn tirade en rode aangezicht werd het helemaal stil in de klas en was iedereen aan het werk.  't Leven kan toch mooi zijn, niet?

18:31 Gepost door Kristof in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Howla Kristof, voor zoveel ik je ken via je blog zit jij denk ik niet zo ineen dat je uit je krammen schiet. Maar het kan idd soms teveel worden en zeker als de kinderen ni willen meewerken. En als je dan es je stem verheft dan zie je dat het uiteindelijk resultaat oplevert.
Nog veel succes met de luisterende kindjes,

Michel

Gepost door: Michel | 28-11-07

Kwaad worden op de kinderen is nooit een goed gedacht. Dat had ik niet verwac ht van iemand, die leraar is. Dat mag niet en dat kan niet.

groet raf

Gepost door: RAF | 28-11-07

Raf, precies dat jij perfect bent?

Goed gedaan, nu zijn ze gewaarschuwd en zullen ze volgende keer wel beter oplette:)

Gepost door: jongleukboyke | 29-11-07

@ RAF Ik veronderstel dan dat u meer inzicht hebt in de opvoedkundige principes, maar mag ik uw opmerking beantwoorden met een vraag... bent u één van die mensen die "vies" kijken wanneer een ouder haar/zijn kind berispt in de supermarkt? En tussen haakjes, ik ben vandaag weer een slechte leerkracht geweest, net zoals mijn collega's.

Gepost door: Kristof | 29-11-07

Euhmmm kwaad worden op kinderen mag altijd eens.
Kinderen zoeken steeds de grenzen af en als je eens uit je krammen schiet dan weten ze 'owla' we mogen niet te ver gaan.
Als je niets doet en doet alsof je niets ziet, dan gaan de leerlingen snel over je heen lopen.

In onze maatschappij zouden kinderen beetje meer berispt mogen worden, want ze denken dat ze alles mogen tegenwoordig..

en Oja Raf ik ben er 24 ...

Gepost door: Andy | 29-11-07

Volledig mee eens Andy.
Sommige mensen zouden beter eens een dagje moeten komen lesgeven. Ze zullen wel snel beseffen dat het niet evident is om een volle klas op dezelfde lijn te krijgen.
Heel begrijpelijk dat je af en toe moet laten zien wie de kar trekt.

Groetjes Marc

Gepost door: marc | 29-11-07

Ik weet dat het dezer dagen idd niet evident is om les te geven. Maar als leerkracht uit je krammen schieten, vind ik ook echt niet kunnen. Ge moogt ze natuurlijk altijd berispen. Je moet ze ook nie over jou laten lopen. En kijk ik vies naar een ouder die zijn kind berispt in de supermarkt. Dat durft wel eens gebeuren ja. Al hangt het natuurlijk veel af van de manier waarop ze dat doen. Maar als ik soms ouders bezig zie tg hun kinderen op straat ofzo, dan gaat er soms wel eens een steek door mijn hart. Dat wil ik grif toegeven.
En moeten kinderen meer berispt worden? Dat hangt van de situatie af. Ik geloof nogal sterk in een positieve opvoeding en kinderen complimentjes geven voor de dingen die ze goed doen. Daar gaat volgens mij nog veel te weinig aandacht naar toe.

Grtz Lies

Gepost door: Lies R | 02-12-07

groot gelijk Ik denk da véél mensen hier nie beseffen wa betekent : opvoeden. Ik kan je verzekeren : als je altijd maar eieren legt onder die kinderen, dan gaan ze da gewoon worden, en gaan ze op latere leeftijd denken da iedereen altijd maar lief voor hen is... nie dus.

Gepost door: Thiery | 08-12-07

De commentaren zijn gesloten.